Wiosnę tego roku przywitaliśmy w słonecznych progach stolicy podczas międzynarodowego Festiwalu Chlebów Świata! Wydarzenie miało miejsce w dniach 21-23.03.2014.

Celem inicjatywy było ukazanie powszechności pieczywa a zarazem jego ogromnej różnorodności w wielu kulturach i tradycjach. Świetna impreza!

 

Nasze chleby z Jury Krakowsko-Częstochowskiej zaprezentowane wśród wypieków z różnych regionów Polski i odległych stron świata i spotkały się z wielkim zainteresowaniem!

 

_DSC8291 (602 x 915)

Na naszym stoisku można było skosztować oraz nabyć Żytni Chleb na Zakwasie, Chlebek Bazyliowy, Bułeczki owsiane oraz oczywiście nasz specjał regionalny – Chleb Jurajski z Czarnuszką!

 _DSC8267 (904 x 602)

_DSC8293 (904 x 602)

Czarnuszka – jak się okazało – to smak poszukiwany w pieczywie przez wielu Warszawiaków!

_DSC8318 (602 x 915)

_DSC8265-horz

Pozostałe nasze produkty cieszyły się równie wielką popularnością, zwłaszcza  tradycyjny Żytni Chleb na Zakwasie!_DSC8322-tile

_DSC8329

Dzięki Festiwalowi, który odwiedziło wielu koneserów dobrych smaków, nasze wypieki miały świetną okazję wypłynąć na szersze wody – co poczytujemy za doskonałe doświadczenie, które daje nam „power” do podobnych inicjatyw na przyszłość ;-)

A jak przedstawiała się ogólna festiwalowa oferta?

Na Festiwalu można było skosztować chleby m.in. jak: piada, pita, maca, rogal Świętomarciński, lewasz, chleb kosmonautów, chleby z Chin, Korei, Australii, Nowej Zelandii oraz wiele, wiele innych.

 

Poniżej – chleb Roti Buaya z Indonezji – wypiekany w kształcie krokodyla!

Jest to słodki chleb podawany podczas wesel i innych indonezyjskich uroczystości.

_DSC8454-vert

Palestyńska Pita podana z palestyńskim hummusem:

_DSC8464-tile

Chleby serbskie: _DSC8413-vert

Dzięki m.in. Warszawskiemu Muzeum Chleba podczas festiwalu można było się zapoznać z historycznym sprzętem do produkcji pieczywa:

 

_DSC8444-tile

_DSC8433-horz

_DSC8443-horz