CHLEB JURAJSKI Z CZARNUSZKĄ

Regionalny specjał Piekarni MACH podbijający podniebienia różnorodnych grup smakoszy – od zwykłych do niezwykłych zjadaczy chleba – przez wymagających koneserów smaku po kulinarnych ekspertów!

Delikatny, a zarazem dziki !

…Miękki, a zarazem chrupiący

Jurajski z Czarnuszką

 

Chleb Jurajski z Czarnuszką to pszenno – żytni chleb wypiekany na naturalnym zakwasie żytnim, wzbogacony nasionami niesamowicie aromatycznej przyprawy – Czarnuszki.

Tradycyjna receptura chleba odtworzona została na podstawie starych zapisów z terenów Jury Krakowsko-Częstochowskiej.

Zapieczone w cieście nasiona Czarnuszki i urocze pęknięcia na skórce nadają chlebowi niepowtarzalnego charakteru!

POWRÓT DO KORZENI KULINARNYCH JURY KRAKOWSKO-CZĘSTOCHOWSKIEJ

Pomysł na pierwszy wypiek chleba z terenów Jury Krakowsko – Częstochowskiej pochodzi sprzed prawie 100 lat. Przez miniony okres w różnych wsiach i miastach jurajskich wypiekano pszenno-żytni Chleb Jurajski w kształcie zarówno podłużnym, jak i okrągłym i udoskonalano jego recepturę zmieniając proporcje dodawanych mąk.

TRADYCJA REGIONU ZOBOWIĄZUJE!

Piekarnia MACH sięgnęła po przepis Jurajskiego, by uraczyć mieszkańców Jury wyjątkową receptą na zdrowy i wyborny smak regionu.

Nowy regionalny produkt Piekarni MACH występuje zatem w postaci pszenno – żytniego okrągłego bochna z rumianą skórką.

Chleb jest pękaty i błyszczący, oprószony zgrabnie mąką żytnią. Nacięcia na chlebie imitują promienie słoneczne, niekiedy też przypominają do złudzenia jurajskie pęknięcia skalne :-)

LECZNICZA CZARNUSZKA

Miękisz Chleba Jurajskiego wzbogacony został nasionami starożytnej rośliny Czarnuszki, nadającej chlebowi dość intensywny aromat.

Roślina ta słynie z właściwości leczniczych. Legendy mówią, że jednymi z jej pierwszych entuzjastów byli faraonowie Egiptu, którzy zwykli byli mawiać, że przyprawa ta jest w stanie wyleczyć „wszystko prócz śmierci”.

Nasiona czarnuszki wspomagają pracę nerek, woreczka żółciowego, jelit, spowalniają wzrost poziomu cukru we krwi. Mają właściwości przeciwbakteryjnie, zwiększają ilość mleka u kobiet karmiących, regulują miesiączkę. Skutecznie zmniejszają kaszel, stany zapalne i gorączkowe.

 

Mimo, że jego nowe „wcielenie” nie trwa zbyt długo, nasz  Jurajski z Czarnuszką zdążył wziąć udział już w kilku  „chlebowych” wydarzeniach, podczas których zaskakiwał swoim wybornym charakterem wielu poszukiwaczy dobrych smaków!

 

Chleb Jurajski z Czarnuszką mini

 

Mamy powody do dumy, ponieważ  zarówno podczas warszawskiego Festiwalu Chlebów Świata, jak i krakowskiego Święta Chleba – nasza jurajska propozycja spotkała się z bardzo entuzjastycznym odbiorem!

Naturalny, tradycyjny smak chleba na zakwasie z aromatem Czarnuszki – to zestaw smakowy wybitnie dziś poszukiwany!

 

 

UznanSmaczna-Juraie dla Jurajskiego Chleba wyraziła Jurajska Organizacja Turystyczna, przyznając chlebowi certyfikat potwierdzający gwarancję regionalnej jakości w ramach projektu „Smaczna Jura”!

Projekt ten popularyzuje jurajskie produkty regionalne charakteryzujące się wysoką jakością i wybornym smakiem.

Niebawem nasz regionalny wypiek zajmie swoje miejsce na jurajskiej mapie kulinarnej!

 

 

 

Doceń-polskie-TOP-PRODUKT

Najwyższe noty dla Chleba Jurajskiego z Czarnuszką – podczas XIII certyfikacji ogólnopolskiego programu „Doceń polskie”!

Nasz Chleb z Czarnuszką został laureatem XIII certyfikacji ogólnopolskiego programu „Doceń polskie” promującego wysokiej jakości produkty, posiadające w swoim charakterze „polski akcent”.

Patronat honorowy nad Programem objęło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 

Istotne jest, że Chleb Jurajski zdobył tytuł TOP PRODUKT, co oznacza , że eksperci jednogłośnie przyznali mu maksymalne noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny!

 

856_Mach_chleb jurajski z czarnuszką