W pracy nad kolejnym naturalnym wypiekiem sięgnęliśmy po roślinę uprawną, której właściwości lecznicze i kulinarne odkrywa się ostatnimi laty na nowo…

Owies!

Tak! Z dawna znane i cenione walory odżywcze otrąb owsianych przekuwamy we właściwości nowego chleba

- OWSIANEGO NA ZAKWASIE!

 

Chleb na bazie otrąb owsianych wyrabiany jest na zakwasie żytnim, co dodatkowo zwiększa jego walory odżywcze. Otręby stanowią tu jednak absolutne sedno produktu. Znajdują się zarówno w cieście jak i posypane są na zapieczonym już bochenku.

 

IMG_3128

 

Zboże to ma nieskończoną listę wartości prozdrowotnych…

M.in. wpływa na obniżanie złego cholesterolu, regulację przewodu pokarmowego, obniżanie poziomu cukru we krwi, usuwanie z organizmu kwasów żółciowych, toksyn, metali ciężkich. Otręby owsiane to dodatkowo nieocenione źródło błonnika.

A najważniejszą, zdaje się być, cechą otrębów jest fakt, iż są one bardzo kaloryczne, ale zupełnie nietuczące, zapewniając organizmowi sporą dawkę dobrej i zdrowej energii.

 

IMG_3126

 

 

Chlebek owsiany jest delikatnie kwaskowaty, sprawia również wrażenie dość ciężkiego i wilgotnego – do czego przyczyniają się właśnie otręby.

 

Jeśli zależy Ci na zdrowym i konkretnym zapełnieniu żołądka, wybierz z naszej oferty właśnie chlebek owsiany. Odkryjesz owies na nowo!

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>