Chleb Żytni na Zakwasie – stanowi doskonałą odpowiedź na rodzącą się dziś potrzebę „powrotu do starego” – czyli starych, zdrowych polskich wypieków bez użycia drożdży przemysłowych.

 

_DSC5394 copy-vert

 

Chleb wytwarzany na bazie tradycyjnej, kilkufazowej fermentacji kwasowej, wymagającej najpierw odpowiednio długiego dojrzewania ciasta, a następnie po wypieczeniu – etapu leżakowania.

Powstaje bez użycia standardowych drożdży przemysłowych, za to posiada w sobie drożdże naturalne („dzikie”), aktywujące się w procesie wytwarzania naturalnego kwasu chlebowego.

Chleb posiada w sobie charakterystyczny posmak kwaskowy i w połączeniu ze swoistą wilgotnością miękiszu – stanowi propozycję kulinarną NIE DO ODRZUCENIA!

 

_DSC5428 copy1 copy-vert

 

Potrafi utrzymać świeżość i aromat przez kilka dni, z każdą chwilą stając się – bardziej dojrzały i wytrawny. Dość sprężysta skórka chleba z posypką z mąki żytniej i otrąb żytnich dodaje chlebowi dodatkowych walorów smakowych i prozdrowotnych.

 

Grono osób, których serca i żołądki zdobył nasz Żytni Chleb na Zakwasie – z każdym dniem się powiększa!

 

Sekret wyśmienitego smaku Chleba Żytniego tkwi w prostocie jego składników – składa on się z mąki żytniej, zakwasu żytniego, wody, soli i domieszki mąki pszennej.

Gramatura: 400 g.

 

DLACZEGO WARTO WŁĄCZYĆ DO SWOJEJ CODZIENNEJ DIETY JAK NAJWIĘCEJ PIECZYWA OPARTEGO NA NATURALNYM ZAKWASIE ŻYTNIM?

_DSC5372 copy-vert

 

Zakwas zwiększa ogólną odporność organizmu, ponieważ poprawia stan flory bakteryjnej jelit i wchłanialność mikroelementów.

Codzienne spożywanie Chleba Żytniego na Zakwasie stanowi skuteczną metodę na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu LDL i uelastycznienie naczyń krwionośnych, co w efekcie może zapobiec miażdżycy.

Konsumenci chleba żytniego rzadziej chorują na cukrzycę typu 2, niż spożywający produkty tylko pszenne i drożdżowe.

Lignany zawarte w życie i mikroorganizmy w zakwasie nadają chlebowi właściwości antynowotworowe.

 

SAMO DOBRODZIEJSTWO!

 

DLATEGO…

 

JEŚLI ZALEŻY CI, BY CZUĆ SIĘ SZCZUPŁO I ZDROWO, SYTO A ZARAZEM LEKKO - DBAJ W CODZIENNEJ DIECIE O SWOJĄ FLORĘ BAKTERYJNĄ SPOŻYWAJĄC ŻYTNI CHLEB NA ZAKWASIE!